جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

معرفی تیم طراحی

دکتر مهدی نیکو فارغ التحصیل از دانشگاه جیانگ نان چین در رشته عمل آوری فرآورده‌های شیلاتی در سال ۲۰۱۴ می‌باشد. هم اکنون عضو هیات علمی و دانشیار پژوهشی پژوهشکده آرتمیا و آبزی‌پروری می‌باشد. زمینه پژوهشی ایشان توسعه دانش فنی بهر برداری از ضایعات شیلاتی و کشتارگاهی در تولید پروتئین جهت استفاده در خوراک دام، طیور، آبزیان و همچنین در صنعت غذایی می‌باشد.

معرفی فناوری

ضایعات شیلاتی و کشتارگاهی (طیور) از منابع اولیه تولید پروتئین و پپتید با کاربرد در صنایع غذایی و خوراک است. ضایعات کاهی قزل آلای رنگین کمان از جمله این منابع اولیه تولید می‌باشد. میزان ضایعات قزل‌آلا حدود ۵۰ هزار تن در سال می‌باشد که در حال حاضر بعنوان مواد بی‌ارزش دور ریخته می‌شود. به دلیل کاهش تولید پودر ماهی و گرانی بیش از حد قیمت آن در سال‌های اخیر، پیش بینی شده است در سال ۲۰۲۵، حدود ۳۸ درصد تولید پودر ماهی در مقیاس جهانی از ضایعات ماهی تامین شود.

با وجود استفاده از ضایعات سالمون و قزل آلا در اروپا، این ضایعات در ایران تماماً دور ریخته می‌شود چون دانش فنی مربوط به بهره برداری با ارزش افزوده در کشور فعلا وجود ندارد.

در مجموع سه محصول قابل تولید از ضایعات قزل آلا:

• پودر پروتئین هیدرولیز شده،

• روغن،

• پودر استخوان به عنوان منبع کلسیم

مشخصات فنی

در فن آوری توسعه یافته جهت بهر برداری از ضایعات قزل آلا، به هیچ گونه آنزیم وارداتی نیاز نیست و چون در کاربرد آنزیم، حلال‌های شیمیایی نیز باید استفاده گردند در این فن آوری با حذف نیاز به آنزیم، به حلال‌های شیمیایی نیز نیاز نیست و لذا فن آوری اثر نامساعد زیست محیطی نیز ندارد. پودر پروتئین هیدرولیز ضایعات قزل آلا اولا یک منبع پروتئینی با خلوص بالا (حدود ۸۰ درصد) بشمار می‌رود و ثانیا فاقد هرگونه استخوان است و چربی آن تنها ۲ درصد است که این امر نه تنها سبب افزایش ماندگاری آن می‌شود بلکه به علت اینکه این پروتئین کاملا هضم شده است، سریعا در بچه ماهیان با توجه به سیستم آنزیمی ضعیفی که دارند با راندمان بالا جذب دستگاه گوارش می‌گردد.

مزایای رقابتی

‌عدم وجود رقیب داخلی