سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲

معرفی تیم طراحی

دکتر سجاد کشی پور دانشیار گروه نانوفناوری دانشکده علوم دانشگاه ارومیه هستند. ایشان دکترای تخصصی خود را در رشته شیمی آلی با گرایش سنتز و کاربری نانومواد کسب کرده اند و در گروه تحقیقاتی متشکل از دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد بر روی توسعه کاربری نانومواد با نگرش تحقیقاتی و کاربردی تلاش می‌کنند و در این زمینه موفق به انتشار مقالات و کتاب‌های مختلفی شده‌اند و چندین طرح تحقیقاتی مرتبط با صنعت به اتمام رسانده‌اند. یکی از موارد بسیار کاربردی، روغن‌های استری جهت استفاده در ترانسفورماتور شرکت توزیع برق می‌باشد.

معرفی فناوری

روغن ترانسفورماتور (Transformer Oil) یا روغن عایق (Insulating Oil) یک روغن با خواص عایق کاری عالی و مقاوم به دماهای بالا می‌باشد. وظیفه روغن ترانسفورماتور عایق کاری و جلوگیری از پدیده کرونا (corona) و جرقه (arcing) و انجام خنک کاری می‌باشد. به طور کلاسیک روغن ترانسفورماتور بخش تصفیه شده روغن معدنی می‌باشد که پس از تصفیه از لحاظ شیمیایی کاملا خالص بوده و شامل ترکیبات پارافینی و نفتنی می‌باشد. این روغن‌ها دارای معایبی می‌باشند: ۱- آسیب به اپراتور، ۲- آلایندگی بالای محیط زیست، ۳- دارا بودن ناخالصی گوگرد و آسیب به بخش‌های حاوی مس داخل ترانس، ۴- دارا بودن ناخالصی آب بیشتر و آسیب به بخش‌های عایق سلولزی و ۵- رنگ قهوه‌ای و عدم امکان بکارگیری تکنولوژی‌های روز نظیر استفاده از ربات‌ها در تصویربرداری معایب داخل دستگاه. در همین راستا روغن‌های سنتزی برای استفاده در این دستگاهها معرفی شده‌اند که هر کدام توانسته‌اند بخشی از این مشکلات را حل نمایند. برای حل تمامی این مشکلات، به مدت ۵ سال بر روی دسته جدیدی از روغن‌ها تمرکز کردیم و توانستیم روغن‌های استری را جهت استفاده در ترانسفورماتور معرفی نماییم.

مزایای رقابتی

بر روی دسته وسیعی از این روغن‌ها مطالعات انجام گرفت و توانستیم ۴ مورد روغن استری مناسب جهت استفاده در ترانسفورماتورها ارائه کنیم. روغن‌های مذکور علاوه بر عدم سمیت برای انسان و محیط زیست، بدون گوگرد بوده و خوردگی مس را ایجاد نمی‌کنند، مقدار آب در برخی گونه‌ها به ppb می‌رسد که سلامت عایق‌های سلولزی را تضمین می‌کند و همگی دارای رنگ کاملا شفاف می‌باشند و امکان رصد داخل ترانسفورماتور با سیستم‌های نوین فراهم می‌شود. صمنا برخی از مشخصات این روغن‌ها در جدول زیر ارائه شده است که علاوه بر موارد ذکر شده خواص فیزیکی خوب آنها را نشان می‌دهد. یکی از این روغن‌ها به مدت ۳ سال در ترانسفورماتور شرکت توزیع برق استان آذربایجانغربی با موفقیت در حال استفاده می‌باشد.

موارد کاربرد

ترانسفورماتورهای شبکه توزیع برق